Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

MHP'li Bulut Hayvancılık kredilerini meclise taşıdı

MHP

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, hayvancılık kredilerini meclise getirdi.

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, hayvancılık kredilerini meclise getirdi.
170 bin yatırımcının 2010-2012 döneminde hayvancılık kredisi kullandığını ve bu kredileri alanların bir kısmının hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizden oluştuklarını büyük bir bölümlerinin ise sektör dışından daha önce hayvancılık yapmayan yatırımcılardan oluştuğunu söyleyen MHP Milletvekili Bulut, bu anlayışla son 3 yılda kurulan büyük işletmelerin çoğunda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Büyük işletme kuranların birçoğu iyi yatırımcı olabilir. Fakat hayvancılığı bilmediklerinden sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Bulut, destek veya kredi verilirken bu işi yapacak kişilerin mutlaka çiftçi olmasına dikkat edilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
Konu ile ilgili olarak TBMM Başkanlığına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanının yazılı olarak cevaplandırması üzerine soru önergesi veren Bulut, AKP Hükümetinin, 2010 yılında hayvancılığa sıfır faizli kredi vereceğini açıklayarak, 2010-2012 döneminde 7 milyar lira düşük faizli kredi verildiğini ve kredi kullanan yatırımcı sayısının yaklaşık olarak 170 bin civarında olduğunu belirtti. 
Bunların bir bölümünün yıllardır hayvancılık yapan üreticilerimizden oluştuğunu da sözlerine ekleyen Milletvekili Bulut,  yatırımcılarında krediden dolayı bu sektöre girdiklerini ancak hayvancılıkla pek ilgili olmadıklarından dolayı şu anda sıkıntı içerisinde bulunduklarını açıklayan Bulut, önergesinde şu sorulara yer verdi:
1. Büyük işletmelerin yaygın olduğu söylenen Amerika`da işletme başına ortalama sağmal sayısı 80, Avrupa`da 40 Türkiye`de ise 4`tür.  Böyle bir yapıda bin başlık işletmelerin kurulması ne kadar doğruydu?
2. Bu anlayışla son 3 yılda kurulan büyük işletmelerin çoğunda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Büyük işletme kuranların birçoğu iyi yatırımcı olabilir. Fakat hayvancılığı bilmemektedir. Destek veya kredi verilirken bu işi yapacak kişilerin mutlaka çiftçi olmasına dikkat edilmesi gerekmez miydi? 
3. Sürdürülebilir tarım için köylüye de yatırımcıya da, küçük işletmelere de, orta ve büyük ölçekli işletmelere de ihtiyaç olduğu bilinmemekte midir? 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı